Als sporten je lief is en je bent geblesseerd, wil je alles doen om weer te gaan sporten en je doelen te bereiken.
Wij bieden (sport)fysiotherapeutische zorg bij de begeleiding en sportrevalidatie van (top)sporters. Bij de begeleiding van de sporter kan de samenwerking en afstemming met de (sport)arts, (sport)masseur, orthopeed, krachttrainer, loop/veld trainer, coach en eventueel ouders van groot belang zijn.
Bij de sportrevalidatie worden soms schijnbaar onbereikbare doelen gevraagd. Een revalidatie is daarom altijd maatwerk en moet soms onder hoge tijdsdruk uitgevoerd worden. Veel sporters hebben door de blessure minder zelfvertrouwen en angst voor een nieuw blessure. Dit vereist een specifieke mindset waarbij flexibiliteit, omgaan met tegenslag, doorzettingsvermogen en vakmanschap doorslaggevend zijn.
De belangrijkste samenwerking tijdens het herstelproces is uiteraard tussen de sporter en de sportfysiotherapeut. Hierbinnen besteedt de sportfysiotherapeut uitgebreid aandacht aan de vijf grondmotorische eigenschappen, namelijk kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en lenigheid. Omdat elke sport en sporter anders is, zal er voor ieder persoon een andere top vijf zijn. Dit zal zijn weerslag hebben op het herstelplan.
Tijdens het herstel zal in het revalidatie proces uitgebreide aandacht zijn voor het (her)krijgen van de kwaliteit van beweging. Hierdoor zullen de belangrijke sportspecifieke bewegingen zoals wenden, keren, versnellen, springen, landen, schieten, gooien en slaan geoptimaliseerd en geautomatiseerd worden. Het automatiseren en perfectioneren van bewegingen is een van de mooiste uitdagingen van een revalidatie proces!
Een van de belangrijkste sleutels voor de terugkeer van een goede en veilige sporthervatting is intensieve progressieve krachttraining. Dit is geen quick fix, maar kost tijd en toewijding. De trainingsfaciliteiten van Fysio Quality met onder andere apparatuur van Keiser bieden maximaal trainingseffect en zijn hierin onmisbaar. Keiser werkt op luchtdruk en is gericht op het ontwikkelen van vermogen. Op deze manier kan de bewegingssnelheid en bewegingscomplexiteit geleidelijk opgevoerd worden.
De sportrevalidatie van de voorste kruisband blessure vormt een speciaal aandachts gebied. In de meeste gevallen zal een operatie (reconstructie) van de voorste kruisband de stabiliteit en de functie van het kniegewricht herstellen. Wij streven ernaar om de revalidatie te laten beginnen voor de operatie om de meest gunstige omstandigheden te creëren voor het post operatieve herstel. Bovendien kan het ‘niet aangedane been’ getest worden zodat we norm waarden hebben die we kunnen gebruiken in het verloop van de revalidatie. Bij de meeste functionele testen die gebruikt worden om te bepalen of terugkeer naar sport mogelijk is zal ‘het niet aangedane been’ vergeleken worden met ‘het aangedane been’. Inmiddels weten we dat ook ‘het niet aangedane been’ door de blessure in mindere conditie is. Hierdoor is een vergelijking tussen beiden benen aan het einde van de revalidatie niet de ideale uitgangssituatie.
Vrijwel elke sporter verwacht hierna zonder restricties weer te kunnen deelnemen aan zijn of haar sport. Echter uit onderzoek van Wouter Welling blijkt dat :
Tevens krijgt een op de vijf amateursporters een nieuwe voorste kruisband blessure. Dit kan mogelijk te maken hebben met het moment van terugkeren naar de sport. Deze cijfers onderstrepen het belang van een intensief herstel door een uitgebreid sportrevalidatie programma waarbij de brug van de revalidatie naar de sportspecifieke situatie zo klein mogelijk moet zijn. Binnen het herstelprogramma wordt gebruikt gemaakt van motorische leerprincipes van het impliciet leren (onbewust leren). Daarnaast zal veldrevalidatie in veel gevallen onderdeel zijn van het herstelproces omdat context bepalend is voor natuurlijk beweeg gedrag.
Fysio Quality is al meer dan 15 jaar verbonden aan TeamNL Daarnaast hebben wij olympische en paralympische sporters begeleid op weg naar hun succes.