Sportfysiotherapie en topsportbeleiding

Sport in Amstelveen

Amstelveen is een echte sportstad. Er zullen weinig steden in Nederland zijn waar zoveel gehockeyd wordt als in Amstelveen. Tijdens de Koningsdagviering 2014 in Amstelveen speelde Koning Willem-Alexander hockey op het afgeladen, sfeervolle stadsplein. Dit gaf mooi aan hoe belangrijk sport is voor Amstelveen. Sporten levert heel veel op, het is vooral gezond. Een nadeel zijn de sportblessures. Dit is het terrein waarop de expertise van Fysio Quality ligt. Het helpen van sporters met een sportblessure is de core-business van Fysio Quality.

 

Revalidatie is maatwerk: sportfysiotherapie

Amstelvener Diederick van Groenewoud is geregistreerd NVFS Sportfysiotherapeut sinds 2005. In de afgelopen jaren heeft hij veel ervaring opgedaan met de (top)sportbegeleiding van zowel individuele (top)sporters als het begeleiden van (top)sportteams in clubverband of via bonden. Vanwege de vele vechtsporters die hij heeft begeleid, vormen vechtsportblessure’s een bijzonder aandachtsgebied. De impact van sportblessures kan groot zijn en gevolgen hebben voor sportbeoefening, werk, school en toekomstmogelijkheden. Een goede sportfysiotherapeut heeft hier oog voor.

 

De fysiotherapeut voor sporters

Een sportfysiotherapeut is de specialist in de sportzorg die een belangrijke rol hoort te spelen bij de begeleiding en sportrevalidatie van (top)sporters. Bij de begeleiding van de sporter kan de samenwerking en afstemming met de sportarts, sportmasseur, orthopeed, krachttrainer, coach en eventueel ouders van groot belang zijn. Bij de sportrevalidatie worden soms schijnbaar onbereikbare doelen gevraagd, een revalidatie is daarom altijd maatwerk en moet soms onder hoge tijdsdruk uitgevoerd worden. Dit vereist een specifieke mindset waarbij flexibiliteit en vakmanschap doorslaggevend zijn. De belangrijkste samenwerking tijdens het herstelproces is uiteraard tussen de sporter en de sportfysiotherapeut.

Goud Marhinde Verkerk - Fysio Quality

Wereldkampioen Marhinde Verkerk 

 

Hoogwaardige diagnosiek

Voordat er een plan gemaakt kan worden, is het belangrijk om te kijken waarom iemand niet ‘pijnvrij’ of optimaal kan bewegen. Fysio Quality biedt hoogwaardige diagnostiek door aanvullend op het sportysiotherapeutisch en manueel onderzoek een echo te maken als dit meerwaarde heeft. Vooral bij peesletsel kan echografie een belangrijk verschil maken.

 

Een schematisch plan

Tijdens de sportrevalidatie is de training de rode draad. Sportfysiotherapie heeft als leidraad voor de training de REHA-boom. Dit is een schematisch plan voor de opbouw van de belasting. Aan de hand van een uitgebreide analyse van de sporter worden de doelen geformuleerd. Bij de sportrevalidatie worden geen of vrijwel geen apparaten gebruikt. Apparaten zijn eendimensionaal, terwijl een sportbeweging bijzonder complex is. Die bewegingen moeten specifiek getraind worden. Een veilige terugkeer op het oude niveau is meestal het hoofddoel. Dit noemen we ‘return to play’.

 

Return to play

Over het algemeen wil de sporter liever vandaag dan morgen zijn sport hervatten. Echter, het gevaar bestaat dat de sport te vroeg hervat wordt en dat de blessure recidiveert. Een goed voorbeeld van een blessure met een hoog recidief percentage is de hamstring scheur. 14-63% van de acute hamstring blessures recidiveert binnen een jaar na sporthervatting. Helaas is een recidief blessure vaak ernstiger dan de oorspronkelijke blessure. Uiteindelijk duurt het herstel zo veel langer.

Om een veilige sporthervatting mogelijk te maken kan de sporter vaak aangepast trainen om zijn revalidatiedoelen na te streven. Als het niet mogelijk is om aangepast te trainen, zal de revalidatie in eerste instantie plaatsvinden in de praktijk van Fysio Quality waar de beschikking is over een revalidatiezaal. De sporter zal zo specifiek mogelijk (‘Train the game‘) voorbereid worden om sporthervatting te realiseren. Hierbij is het van belang om de kans op een recidief (hernieuwd letsel) te verminderen.

 

Specifieke expertise noodzakelijk bij sportblessures

Fysio Quality biedt onder andere sportrevalidatie na een :

  • liesblessure (verrekkingen en scheuren)
  • kuitblessure (overbelasting of scheuren)
  • enkelblessure (verzwikking of bandletsel of luxatie’s)
  • knieblessure (kniedistorsie, meniscusletsel en bandletsel, zoals voorste kruisbandrupturen)
  • schouderblessure (zoals geïrriteerde pezen of peesrupturen, sleutelbeen of bovenarm breuken)
  • tenniselleboog (pijn aan de buitenzijde van de elleboog)
  • hamstring blesure (scheur of verrekking)

De opbouw van de revalidatie na kraakbeenletsel of peesletsel vraagt om een speciale aanpak.  De trajecten vergen veel inzet en de duur van de revalidatie is over het algemeen langer. Om de kans op een betere uitkomst te vergroten verloopt de opbouw geleidelijker. Volledig herstel na kraakbeenletsel of peesletsel is niet vanzelfsprekend.

 

Vliegwiel training

Fysio Quality beschikt over isoinertial training ofwel vliegwiel training. Deze vorm van training onderscheidt zich ten opzichte van conventionele krachttraining. Het zorgt voor een intensievere belasting. Met name de excentrische overload is niet vergelijkbaar met andere vormen van training. Dit zorgt voor een snellere toename in kracht en spieromvang van de spier (Walker et al 2016).

 

Revalidatie na een voorste kruisband reconstructie

Ook revalidatie na een operatie (zoals een voorste kruisband reconstructie) met als doel sport- en/of werkhervatting kan Fysio Quality uitstekend begeleiden.

 

Sporttalent begeleiding

Wanneer jonge sporttalenten zich ontwikkelen is het belang van preventie extra groot. De trainingsintensiteit en trainingsomvang nemen vaak fors toe. Daarnaast verandert het lichaam sterk vanwege de training en omdat je ouder wordt. Ook de balans tussen school en sport kan onder druk komen te staan. Het belang om te presteren stijgt. Dit zorgt ervoor dat de kans op sportblessure’s stijgt. In veel gevallen kunnen simpele maatregelen de sporter helpen bij de weg naar de top.

 

Sportfysiotherapie en Topsportbegeleiding

De revalidatie en begeleiding kan op diverse locaties plaatsvinden. Zo kan een laatste behandeling voor een belangrijk toernooi in het buitenland nog vlak voor de wedstrijd plaatsvinden.
Hieronder een aantal topsporters met wie Diederick van Groenewoud gewerkt heeft:

 

Pieter van den Hoogenband (Olympisch zwemkampioen)

– Marianne Timmer (Olympisch schaatskampioen)

Mark Huizinga (Olympisch judokampioen)

– Jeremain Lens (Nederlands voetbalelftal)

– Urby Emanuelson (Nederlands voetbalelftal)

– Ryan Babel (Nederlands voetbalelftal)

– Eljero Elia (Nederlands voetbalelftal)

– Kenneth Vermeer (Nederlands voetbalelftal)

– Quincy Owusu-Abeyie (Ghanees voetbalelftal)

– Nordin Amrabat (Marokkaans voetbalelftal)

– Jetze Plat (Paralympisch goud, vice wereldkampioen handbiken, tweevoudig Europees kampioen & wereldkampioen triathlon)

Henk Grol (tweevoudig Olympisch brons, Europees judokampioen, Europees Olympisch kampioen)

– Dex Elmont (Europees judokampioen)

– Guillaume Elmont (Wereldkampioen judo)

– Edith Bosch (Wereldkampioen, Europees kampioen en zilver en Olympisch brons judo)

– Kim Polling (Europees kampioen judo, Europees Olympisch kampioen)

Marhinde Verkerk (Wereldkampioen judo en Europees Olympisch kampioen)

– Anicka van Emden (Olympisch brons judo)

– Theo Meijer (Olympisch brons judo, Europees kampioen)

– Elisabeth Willeboordse (Europees kampioen en Olympisch brons judo)

– Sanne van Dijke (Europees kampioen judo)

– Eelco van der Geest (Europees kampioen judo)

– Neal van de Kamer (vijfvoudig nederlands kampioen judo en tweevoudig nederlands kampioen sambo)

– Wieteke Cramer (WK allround brons schaatsen)

– Hinkelien Schreuder (Olympisch goud en zilver zwemmen)

– Klaas Erik Zwering (Europees kampioen, Olympisch zilver zwemmen)

– Dennis Bekkers (Europees kampioen taekwondo)

Reshmie Oogink (negenvoudig Nederlands kampioen taekwondo)

– Ferry Greevink (Wereldkampioen, Europees kampioen taekwondo)

– Melvin Schol (Wereldkampioen Jiu-Jitsu)

– Jeffrey Boomhouwer (Nederlands handbalteam)

– Robin Boomhouwer (Nederlands handbalteam)

– Remco van Dam (Nederlands handbalteam)

– Wai Wong (Nederlands handbalteam)

– Samir Benghanem (Nederlands handbalteam)

 

Local sport hero’s

– Sophie Klumper (Nederlands kampioen zevenkamp outdoor & indoor atletiek)

– Thornicke Tjakadoera (brons wereldkampioenschap judo, europees kampioen -21)

 

tornike-en-diederick-amstelveen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jorien Visser (zilver wereldkampioenschap judo, nominatie voor Amsterdams sporttalent van het jaar ’15)

– Jos Wennekers (Europees en Wereldkampioen veteranen judo)

– Rhian Ket (Nederlands kampioen schaatsen 1500m)

– Robert Schilder (voetbal prof FC Twente, NAC, Ajax)

– Alexander Ket (Europees kampioen veteranen hockey)

 

Road to Rio

Op dit moment is sportfysiotherapeut Diederick van Groenewoud lid van de medische staf van Judo Bond Nederland. In voorbereiding voor de Olympische Spelen in Rio 2016 zijn de judoka’s intensief begeleid. Anicka van Emden heeft een bronzen medialle behaald. Na de Olympische Spelen is de judotop gecentraliseerd in Papendal.

Fysio Quality heeft op weg naar de Spelen in Rio zowel olympische als paralympische atleten behandeld. Amstelvener Daniel Abraham (wielrenner) en Jetze Plat (handbiker en triatleet) namen deel aan de Paralympische Spelen in Rio en behaalden beiden goud!

daniel-abraham-gebru-fysio-quality

Foto : Mathilde Dusol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info

www.nocnsf.nl

www.nvfs.nl

www.sportbedrijfamstelveen.nl

www.hvaalsmeer.nl

 

judobond fysio quality