Sportfysiotherapie en topsportbeleiding

Sportfysiotherapie in Amstelveen

 

Amstelveen is een echte sportstad. Er zullen weinig steden in Nederland zijn waar zoveel gehockeyd wordt als in Amstelveen. Op de Koningsdagviering van 2014 in Amstelveen speelde Koning Willem-Alexander hockey op het afgeladen stadsplein. Dit gaf mooi aan hoe belangrijk sport is voor Amstelveen. In 2022 is Amstelveen een van de vier steden in Nederland waar de NOC*NSF Nationale Sportweek gehouden is.

 

Sporten levert heel veel op, het geeft plezier en zorgt in veel gevallen voor verbinding en is vooral gezond. Een nadeel zijn de sportblessures. Dit is het terrein waarop de expertise van Fysio Quality ligt. Het helpen van sporters met een sportblessure naar een veilige sporthervatting is het speerpunt van Fysio Quality.

 

Fysio Quality heeft zwemlegende en de tot beste Nederlandse olympiër aller tijden uitgeroepen Pieter van den Hoogenband mogen begeleiden in aanloop naar de Olympische Spelen van Athene. Hier won hij GOUD op de 100 m vrij en zilver op de 200 vrij. Al 15 jaar ondersteunt Fysio Quality TEAMNL met sportfysiotherapie. Richting de Olympische Spelen van Rio en Tokio begeleidde Fysio Quality de Amstelveense wielrenner Daniel Abraham Gebru. Op beide Olympische Spelen behaalde hij de gouden medaille. Een heel bijzondere prestatie. In 2024 kan hij op de Olympische Spelen in Parijs de trilogie voltooien! Fysio Quality zal hem hierbij ondersteunen. Wilt u Daniel Gebru ook ondersteunen bij dit bijzondere doel? U kunt hem hierbij ondersteunen door te doneren!

 

Wij begeleiden regionale, nationale en internationale atleten en recreatieve sporters bij het herstel van sportblessures zodat zij topprestaties kunnen leveren op de momenten dat dit het belangrijkst is!

 

Revalidatie is maatwerk: sportfysiotherapie bij Fysio Quality

 

De Amstelveense praktijk voor gespecialiseerde bewegingszorg Fysio Quality heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de (top)sportbegeleiding en sportfysiotherapie van zowel individuele (top)sporters als het begeleiden van (top)sportteams in clubverband of via bonden. Door ervaring in vechtsport vormen vechtsportblessure’s een bijzonder aandachtsgebied. De impact van sportblessures kan groot zijn en gevolgen hebben voor sportbeoefening, werk, school en toekomstmogelijkheden. Een goede sportfysiotherapeut heeft hier oog voor. Dit betekent dat een sportfysiotherapeut zich kan inleven in de drijfveren en doelen van de sporter, het is een duidelijk verschil met een reguliere fysiotherapeut.

31-8-2021 WIELRENNEN: PARALYMPISCHE SPELEN: TOKYO JAPAN Daniel Abrahma Gebru wint goud op de tijdrit weg. Foto:Mathilde Dusol
Topsportbegeleiding Fysio Quality

De fysiotherapeut voor sporters: de sportfysiotherapeut

 

Een sportfysiotherapeut is de specialist in de sportzorg die een belangrijke rol hoort te spelen bij de begeleiding en sportrevalidatie van (top)sporters. Bij de begeleiding van de sporter kan de samenwerking en afstemming met de sportarts, sportmasseur, orthopeed, krachttrainer, coach en eventueel ouders van groot belang zijn. Bij de sportrevalidatie worden soms schijnbaar onbereikbare doelen gevraagd, sportfysiotherapie is daarom altijd maatwerk en moet soms onder hoge tijdsdruk uitgevoerd worden. Dit vereist een specifieke mindset (de herstel mindset) waarbij flexibiliteit en vakmanschap doorslaggevend zijn. De belangrijkste samenwerking tijdens het herstelproces is uiteraard tussen de sporter en de sportfysiotherapeut. De sporter en de sportfysiotherapeut moeten elkaar volledig kunnen vertrouwen.

Hoogwaardige diagnosiek

 

Voordat er een plan gemaakt kan worden, is het belangrijk om te kijken waarom iemand niet ‘pijnvrij’ of optimaal kan bewegen. Fysio Quality biedt hoogwaardige diagnostiek door aanvullend op het sportysiotherapeutisch en manueel onderzoek een echo te maken als dit meerwaarde heeft. Vooral bij peesletsel en ligamentair letsel kan echografie een belangrijk verschil maken. Het geeft direct duidelijkheid. Als er geen letsel zichtbaar is, kan dit geruststellend zijn. In sommige gevallen is aanvullende diagnostiek nodig in het ziekenhuis, in dat geval overleggen wij (met uw toestemming) met de huisarts.

 

High Performance Training

 

Allereerst gaat het bij herstel om wat je doet (en niet doet). Onze faciliteiten helpen bij het vinden van de ideale trainingsprikkel. Door te variëren in trainingsprikkels zal het lichaam blijven adapteren. De trainingsruimte is uitgerust zodat we met verschillende snelheden, materialen en contractievormen de belastbaarheid kunnen verhogen. Dit optimaliseert de stap naar sporthervatting.

 

Trainingsprikkels : 

  • Dumbells
  • Kettlebells
  • Olympic bar
  • Balans training (BOSU)
  • Flash reflex reaction training (Blazepods)
  • Whole Body Vibration (Powerplate)
  • Isoinertial training (Desmotec)
  • Pneumatic training (Keiser)
  • Visuele training (Senaptec)
  • Cardio vasculaire training (Concept 2 & Lifefitness)
  • Spierstimulatie training (Compex)
  • Blood flow restriction training (Saga)

 

Een schematisch plan voor optimaal herstel

 

Tijdens de sportrevalidatie is de training de rode draad. Sportfysiotherapie heeft als leidraad voor de training de REHA-boom. Dit is een schematisch plan voor de opbouw van de belasting. Aan de hand van een uitgebreide analyse van de sporter en de eisen die de sport aan de sporter stelt, worden de doelen geformuleerd.

reha boom revalidatie model

De Reha boom van Toine van de Goolberg

 

Bij de sportrevalidatie worden relatief weinig apparaten gebruikt. Apparaten zijn eendimensionaal, terwijl een sportbeweging bijzonder complex is. Die bewegingen moeten specifiek getraind worden. Hierbij worden vaak verschillende materialen gebruikt. Een uitzondering geldt voor de Functional Trainer van Keiser. Dit is de ‘State of the Art’ in de revalidatie wereld. Dit apparaat werkt op luchtdruk. Hiermee kunnen complexe bewegingspatronen op diverse snelheden en vrijwel alle hoeken getraind worden. Dit is ideaal voor bovenhandse sporters.

De kern is dat de belasting en intensiteit geleidelijk aan opgebouwd worden. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de reactie van het lichaam, dit noemen we reactiviteit. Een veilige terugkeer op het oude niveau is meestal het hoofddoel. Dit staat in de sportgeneeskunde bekend als ‘return to play‘.

Return to sport continu

Claire Ardern ’16. Concensus statement on return to sport. Bern.

Return to play

 

Over het algemeen wil de sporter liever vandaag dan morgen zijn sport hervatten. Echter, het gevaar bestaat dat de sport te vroeg hervat wordt en dat de blessure recidiveert. Het hoofddoel is een duurzaam en goed resultaat, de snelheid van herstel is secundair. Het bepalen of een sporter klaar is voor sporthervatting is een van de meest lastige besluiten in een sportrevalidatie traject. Het is het incalculeren van risico’s. Bij Fysio Quality maken we gebruik van het StARRT raamwerk om deze risico’s in kaart te brengen.

StARRRT raamwerk sportfysiotherapie

Claire Ardern ’16. Concensus statement on return to sport. Bern.

Een goed voorbeeld van een blessure met een hoog recidief percentage is de hamstringscheur. 14- 63% van de acute hamstringblessures recidiveert binnen een jaar na sporthervatting. Helaas is een recidief blessure vaak ernstiger dan de oorspronkelijke blessure. Uiteindelijk duurt het herstel zo veel langer. Herstel bij een fysiotherapeut van Fysio Quality staat garant voor een deskundige behandeling en een goede sporthervatting na een sportblessure. Om een veilige sporthervatting mogelijk te maken, kan de sporter vaak aangepast trainen om zijn revalidatiedoelen na te streven. Als het niet mogelijk is om aangepast te trainen, zal de revalidatie in eerste instantie plaatsvinden in de praktijk van Fysio Quality waar de beschikking is over een revalidatiezaal. Bij langere sportrevalidatie’s zal de begeleiding plaatsvinden tot op de plek waar de sport beoefend wordt. Dit aspect noemen we ‘veld revalidatie‘. De veldrevalidatie kan gericht zijn op sportspecifieke bewegingselementen die kenmerkend zijn voor de sport. Uit onderzoek van Della Villa et al. is onomstotelijk vastgesteld dat veldrevalidatie (10 of meer veldrevalidatie trainingen onder begeleiding van een sportfysiotherapeut) bepalend was voor een succesvolle sporthervatting.

 

Globaal bestaat de veld revalidatie uit 5 fasen.

 

Return to Performance

Wanneer veilige sporthervatting is bereikt zal het de kunst zijn om op het oude niveau of hoger te gaan presteren. Dit kost vaak tijd. Omdat veel factoren van invloed zijn op return to play is het nodig om sleutelfactoren vast te stellen. Deze zijn per persoon verschillend. Ook psychologische factoren (zoals readiness) zijn hierbij beslissend.

 

Sport specifieke revalidatie leidt tot een verlaagde kans op recidief!

 

De sporter zal zo specifiek mogelijk (‘Train the game‘) voorbereid worden om sporthervatting te realiseren. Hierbij is het van belang om de kans op een recidief (hernieuwd letsel) te verminderen. Om te bepalen of de sporter klaar is om te gaan sporten kunnen performance- en krachttesten inzicht geven in de functionele belastbaarheid. Deze testen gaan uit van een maximale inspanning. Vaak kan een vergelijking gemaakt worden tussen de aangedane en niet aangedane zijde. Op basis hiervan kan de zogenaamde ‘Limb Symmetry Index’ (LSI) worden berekend.

 

Specifieke expertise noodzakelijk bij sportblessures

 

Hoewel blessure’s kunnen herstellen door natuurlijk herstel kan begeleiding bij terugkeer tot sporthervatting na een sportblessure wel degelijk het verschil maken! Helaas worden sporters daarbij niet altijd begeleid door de juiste fysiotherapeut. Je kan stellen hoe hoger de ambitie van de sporter en hoe hoger het sportniveau des te belangrijker het is om door een professionele fysiotherapeut met buitengewone kennis op het gebied van sportblessures begeleid te worden.

Fysio Quality biedt professionele sportrevalidatie en begeleiding na een :

  • voorste kruisband blessure (conservatief of na reconstructie)
  • liesblessure (verrekkingen en scheuren)
  • kuitblessure (overbelasting of scheuren)
  • enkelblessure (verzwikking of bandletsel of luxaties)
  • knieblessure (kniedistorsie, meniscusletsel en bandletsel)
  • schouderblessure (zoals geïrriteerde pezen of peesrupturen, sleutelbeen of bovenarm breuken)
  • tenniselleboog (pijn aan de buitenzijde van de elleboog)
  • hamstring blessure (scheur of verrekking)
  • buikspier blessure (scheur of verrekking)

 

Benadering van de gehele bewegingsketen

 

kinetische keten

De kinetische keten ( Kibler )

 

Een van de hoofdkenmerken van sportrevalidatie is de benadering van de gehele bewegingsketen van de sporter. Het optimaal functioneren van de bewegingsketen zorgt voor een efficiënte energie-overdracht tussen de verschillende schakels. De kinetische keten maakt sommatie en overdracht van krachten mogelijk van de benen naar de hand. Er is berekend dat meer dan 50% van de totale kinetische energie van de totale kracht ontstaat door de koppeling van het been – heup – romp.  Deze koppeling kan worden gezien als de krachtgenerator van de kinetische keten.

 

 

 

De schouder is te zien als trechter en krachtregelaar. De arm, elleboog en pols werken als een krachtafgifte mechanisme. Dysfunctie van een link in het proximale (begin)deel van de ketting zal leiden tot een hogere vraag naar de meer distaal (verder) gelegen segmenten. Alleen verbetering van het functionele vermogen van deze distale segmenten resulteren in hetzelfde energieniveau
aan het einde van de kinetische keten. Dit heet het ‘inhaal’ fenomeen. Hieruit blijkt dat de meer distale delen van de kinetische ketting (schouder, elleboog en pols) gevoeliger zijn voor overbelasting en letsel dan de proximale delen.

 

Speciale benadering bij kraakbeen- en peesrevalidatie

 

De opbouw van de revalidatie na kraakbeenletsel of peesletsel vraagt om een speciale aanpak.  De trajecten vergen veel inzet en de duur van de revalidatie is over het algemeen langer. Om de kans op een betere uitkomst te vergroten, verloopt de opbouw geleidelijker. Volledig herstel na kraakbeenletsel of peesletsel is niet vanzelfsprekend.

 

Vliegwieltraining als revalidatiemiddel voor een goed herstel

 

Fysio Quality beschikt over isoinertial training ofwel vliegwieltraining. Deze vorm van training onderscheidt zich ten opzichte van conventionele krachttraining. Het zorgt voor een intensievere belasting. Met name de excentrische overload is niet vergelijkbaar met andere vormen van training. Doordat de belasting zowel op de heen- als op de terugbeweging zwaar is, wordt het lichaam intenser belast. Deze relatief onbekende vorm van revalidatie zorgt voor een snellere toename in kracht en spieromvang van de spier (Walker et al 2016).

 

Revalidatie na reconstructie voorste kruisband

– koning van de sportblessures-

 

De revalidatie na een vkb-operatie (voorste kruisband reconstructie of achterste kruisband reconstructie) met als doel sport- en/of werkhervatting is een vak apart. Dit heeft onder andere te maken met de duur van de revalidatie. Het hersteltraject wordt post operatief verdeeld in vijf fasen (eigenlijk zes als de pre-operatieve fase meegeteld wordt). Elke fase heeft andere doelen en elementen die getraind moeten worden om door te kunnen naar de volgende fase. Deze vorm van revalideren noemen we ‘Criterion Based Rehabilitation’.

 

 

 

Fase 1 : Herstel van de operatie

 

Fase 2 : Kracht en neuromusculaire controle

 

Fase 3 : Rennen, behendigheid en landen

 

Fase 4 : Return to sport

 

Fase 5 : Preventie van recidief blessure

 

 

 

 

 

De duur van de revalidatie varieert van zes maanden tot soms wel twee  jaar. Je kan wel rekening houden met een gemiddelde duur van 1 jaar.

 

In een aantal gevallen is er ook begeleiding voor de operatie (pre-operatief). De gedachte hiervoor is : better in, better out.

Om de voortgang tijdens de voorste kruisband revalidatie te meten worden de hoptesten van Gustavsson gebruikt. Bij deze testen wordt gekeken naar de verhouding tussen de ‘geopereerde’ en ‘niet geopereerde zijde’. Dit noemen we de LSI. Deze score moet tenminste 95% zijn. Om de ‘niet geblesseerde zijde’ als betrouwbare referentie te hebben dient deze eigenlijk voor de reconstructie nog getest te worden.

Daarnaast is het mogelijk om te revalideren zonder operatie (conservatief). Zeker bij jongere sporters (die nog in de groei zijn) heeft dit vaak de voorkeur.

 

Begeleiding van sporttalent

 

Als jonge sporttalenten zich ontwikkelen, is het belang van preventie extra groot. De trainingsintensiteit en trainingsomvang nemen vaak fors toe. Daarnaast verandert het lichaam sterk vanwege de training en omdat je ouder wordt en dus groeit. Ook de balans tussen school en sport kan onder druk komen te staan. Het belang om te presteren stijgt. Dit zorgt ervoor dat de kans op sportblessures stijgt. In veel gevallen kunnen simpele maatregelen de sporter helpen bij de weg naar de top. De wil om te trainen en om de beste te worden, kunnen zo groot zijn dat dit ervoor zorgt dat blessure’s genegeerd worden tot het echt niet meer gaat. Hulp van de sportfysiotherapeut geeft weer vertrouwen zodat er op een completere manier getraind kan worden.

EYOF topsportbegeleiding Fysio Quality

 

 

In de zomer van 2023 heeft Fysio Quality jonge topsporters van TeamNL  bijgestaan om de beste prestatie’s te leveren tijdens de EYOF (European Youth Olympic Festival) in Slovenië. Het is de tweede keer dat wij de topsportbegeleiding van een EYOF hebben begeleid.

Sportfysiotherapie en Topsportbegeleiding

 

De revalidatie en begeleiding kan op diverse locaties plaatsvinden. Zo kan een laatste behandeling voor een belangrijk toernooi in het buitenland nog vlak voor de  wedstrijd plaatsvinden.

 

Hieronder een aantal topsporters met wie wij gewerkt hebben:

TOPSPORTERS

 

  • Pieter van den Hoogenband (Olympisch zwemkampioen)
  • Marianne Timmer (Olympisch schaatskampioen)
  • Mark Huizinga (Olympisch judokampioen)
  • Jeremain Lens (Nederlands voetbalelftal)
  • Urby Emanuelson (Nederlands voetbalelftal)
  • Ryan Babel (Nederlands voetbalelftal)
  • Eljero Elia (Nederlands voetbalelftal)
  • Kenneth Vermeer (Nederlands voetbalelftal)
  • Quincy Owusu-Abeyie (Ghanees voetbalelftal)
  • Nordin Amrabat (Marokkaans voetbalelftal)
  • Jetze Plat (Paralympisch goud, vice wereldkampioen handbiken, tweevoudig Europees kampioen & wereldkampioen triathlon)
  • Henk Grol (tweevoudig Olympisch brons, Europees judokampioen, Europees Olympisch kampioen)
  • Dex Elmont (Europees judokampioen)
  • Guillaume Elmont (Wereldkampioen judo)
  • Noël van ‘t End (Wereldkampioen judo)
  • Edith Bosch (Wereldkampioen, Europees kampioen en zilver en Olympisch brons judo)
  • Kim Polling (Europees kampioen judo, Europees Olympisch kampioen)
  • Marhinde Verkerk (Wereldkampioen judo en Europees Olympisch kampioen)
  • Anicka van Emden (Olympisch brons judo)
  • Theo Meijer (Olympisch brons judo, Europees kampioen)
  • Elisabeth Willeboordse (Europees kampioen en Olympisch brons judo)
  • Sanne van Dijke (Europees kampioen judo, Olympisch brons judo)
  • Eelco van der Geest (Europees kampioen judo)
  • Jur Spijkers (Europees kampioen judo)
  • Michael Korrel (Europees kampioen judo)
  • Neal van de Kamer (vijfvoudig nederlands kampioen judo en tweevoudig nederlands kampioen sambo)
  • Hinkelien Schreuder (Olympisch goud en zilver zwemmen)
  • Klaas Erik Zwering (Europees kampioen, Olympisch zilver zwemmen)
  • Dennis Bekkers (Europees kampioen taekwondo)
  • Reshmie Oogink (negenvoudig Nederlands kampioen taekwondo)
  • Ferry Greevink (Wereldkampioen, Europees kampioen taekwondo)
  • Melvin Schol (Wereldkampioen Jiu-Jitsu)
  • Jeffrey Boomhouwer (Nederlands handbalteam)
  • Samir Benghanem (Nederlands handbalteam)
  • Luc Steins (Nederlands handbalteam)

LOCAL SPORT HERO’S

 

  • Sophie Klumper (Nederlands kampioen zevenkamp outdoor & indoor atletiek)
  • Tornike Tsjkadoea (brons wereldkampioenschap judo, europees kampioen -21)
  • Jorien Visser (zilver wereldkampioenschap judo, nominatie voor Amsterdams sporttalent van het jaar ’15)
  • Jos Wennekers (Europees en Wereldkampioen veteranen judo)
  • Rhian Ket (Nederlands kampioen schaatsen 1500m)
  • Robert Schilder (voetbal prof FC Twente, NAC, Ajax)
  • Alexander Ket (Europees kampioen veteranen hockey)
  • Onyema Adigida (Europees kampioen -20 op 200m atletiek)
  • Ilse Huiskens (Nederlands kampioen ritmisch gymnastiek)
  • Manon van der Ploeg (Nederlands kampioen gymnastiek)
  • Koen Walet (Nederlands kampioen schermen)

 

Tornike Tsjakadoea : “Erg tevreden met de bijdrage en hulp die Fysio Quality/Diederick aan mij heeft kunnen leveren op mijn weg richting de Olympische spelen van Tokyo2020. Altijd met zorgvuldigheid en professionaliteit behandeld”.

Road to Parijs

 

Diederick van Groenewoud begeleidt judoka’s van TEAMNL. Op dit moment staat het vizier op de Olympische Spelen in Parijs.

Daniel Abraham. Foto: Mathilde Dusol

Wil jij terugkomen op je oude niveau? Of beter?!