Sportfysiotherapie en topsportbeleiding

Sportfysiotherapie in Amstelveen

 

Amstelveen is een echte sportstad. Er zullen weinig steden in Nederland zijn waar zoveel gehockeyd wordt als in Amstelveen. Op de Koningsdagviering van 2014 in Amstelveen speelde Koning Willem-Alexander hockey op het afgeladen stadsplein. Dit gaf mooi aan hoe belangrijk sport is voor Amstelveen. Sporten levert heel veel op, het is vooral gezond. Een nadeel zijn de sportblessures. Dit is het terrein waarop de expertise van Fysio Quality ligt. Het helpen van sporters met een sportblessure is het speerpunt van Fysio Quality.

 

Fysio Quality heeft zwemlegende en de tot beste Nederlandse olympiër aller tijden uitgeroepen Pieter van den Hoogenband mogen begeleiden in aanloop naar de Olympische Spelen van Athene. Al 12 jaar ondersteunt Fysio Quality TEAMNL met sportfysiotherapie. Richting de Olympische Spelen van Rio en Tokio begeleidde Fysio Quality  Daniel Abraham Gebru. Op beide Olympische Spelen behaalde hij de gouden medaille.

Fysio Quality begeleidt regionale, nationale en internationale atleten en recreatieve sporters bij het herstel van sportblessures zodat zij topprestaties kunnen leveren op de momenten dat dit het belangrijkst is!

 

Revalidatie is maatwerk: sportfysiotherapie bij Fysio Quality

 

De Amstelveense praktijk voor gespecialiseerde bewegingszorg Fysio Quality heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de (top)sportbegeleiding en sportfysiotherapie van zowel individuele (top)sporters als het begeleiden van (top)sportteams in clubverband of via bonden. Door ervaring in vechtsport vormen vechtsportblessure’s een bijzonder aandachtsgebied. De impact van sportblessures kan groot zijn en gevolgen hebben voor sportbeoefening, werk, school en toekomstmogelijkheden. Een goede sportfysiotherapeut heeft hier oog voor.

31-8-2021 WIELRENNEN: PARALYMPISCHE SPELEN: TOKYO JAPAN Daniel Abrahma Gebru wint goud op de tijdrit weg. Foto:Mathilde Dusol
Wereldkampioen Marhinde Verkerk

De fysiotherapeut voor sporters: de sportfysiotherapeut

 

Een sportfysiotherapeut is de specialist in de sportzorg die een belangrijke rol hoort te spelen bij de begeleiding en sportrevalidatie van (top)sporters. Bij de begeleiding van de sporter kan de samenwerking en afstemming met de sportarts, sportmasseur, orthopeed, krachttrainer, coach en eventueel ouders van groot belang zijn. Bij de sportrevalidatie worden soms schijnbaar onbereikbare doelen gevraagd, sportfysiotherapie is daarom altijd maatwerk en moet soms onder hoge tijdsdruk uitgevoerd worden. Dit vereist een specifieke mindset (de herstel mindset) waarbij flexibiliteit en vakmanschap doorslaggevend zijn. De belangrijkste samenwerking tijdens het herstelproces is uiteraard tussen de sporter en de sportfysiotherapeut.

Hoogwaardige diagnosiek

 

Voordat er een plan gemaakt kan worden, is het belangrijk om te kijken waarom iemand niet ‘pijnvrij’ of optimaal kan bewegen. Fysio Quality biedt hoogwaardige diagnostiek door aanvullend op het sportysiotherapeutisch en manueel onderzoek een echo te maken als dit meerwaarde heeft. Vooral bij peesletsel en ligamentair letsel kan echografie een belangrijk verschil maken. Het geeft direct duidelijkheid. Als er geen letsel zichtbaar is, kan dit geruststellend zijn. In sommige gevallen is aanvullende diagnostiek nodig in het ziekenhuis, in dat geval overleggen wij (met uw toestemming) met de huisarts.

 

Een schematisch plan voor optimaal herstel

 

Tijdens de sportrevalidatie is de training de rode draad. Sportfysiotherapie heeft als leidraad voor de training de REHA-boom. Dit is een schematisch plan voor de opbouw van de belasting. Aan de hand van een uitgebreide analyse van de sporter en de eisen die de sport aan de sporter stelt, worden de doelen geformuleerd. Bij de sportrevalidatie worden weinig apparaten gebruikt. Apparaten zijn eendimensionaal, terwijl een sportbeweging bijzonder complex is. Die bewegingen moeten specifiek getraind worden. Hierbij worden vaak verschillende materialen gebruikt.

De kern is dat de belasting en intensiteit geleidelijk aan opgebouwd worden. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de reactie van het lichaam, dit noemen we reactiviteit. Een veilige terugkeer op het oude niveau is meestal het hoofddoel. Dit staat in de sportgeneeskunde bekend als ‘return to play‘.

 

Return to play

 

Over het algemeen wil de sporter liever vandaag dan morgen zijn sport hervatten. Echter, het gevaar bestaat dat de sport te vroeg hervat wordt en dat de blessure recidiveert. Een goed voorbeeld van een blessure met een hoog recidief percentage is de hamstringscheur. 14- 63% van de acute hamstringblessures recidiveert binnen een jaar na sporthervatting. Helaas is een recidief blessure vaak ernstiger dan de oorspronkelijke blessure. Uiteindelijk duurt het herstel zo veel langer. Herstel bij een fysiotherapeut van Fysio Quality staat garant voor een deskundige behandeling en een goede sporthervatting na een sportblessure.

 

Om een veilige sporthervatting mogelijk te maken, kan de sporter vaak aangepast trainen om zijn revalidatiedoelen na te streven. Als het niet mogelijk is om aangepast te trainen, zal de revalidatie in eerste instantie plaatsvinden in de praktijk van Fysio Quality waar de beschikking is over een revalidatiezaal. De sporter zal zo specifiek mogelijk (‘Train the game‘) voorbereid worden om sporthervatting te realiseren. Hierbij is het van belang om de kans op een recidief (hernieuwd letsel) te verminderen. Om te bepalen of de sporter klaar is om te gaan sporten kunnen performance- en krachttesten inzicht geven in de functionele belastbaarheid. Deze testen gaan uit van een maximale inspanning. Vaak kan een vergelijking gemaakt worden tussen de aangedane en niet aangedane zijde. Op basis hiervan kan de zogenaamde ‘Limb Symmetry Index’ (LSI) worden berekend.

 

Specifieke expertise noodzakelijk bij sportblessures

 

Hoewel blessure’s kunnen herstellen door natuurlijk herstel kan begeleiding bij terugkeer tot sporthervatting na een sportblessure wel degelijk het verschil maken! Helaas worden sporters daarbij niet altijd begeleid door de juiste fysiotherapeut. Je kan stellen hoe hoger de ambitie van de sporter en hoe hoger het sportniveau des te belangrijker het is om door een professionele fysiotherapeut met buitengewone kennis op het gebied van sportblessures begeleid te worden.

Fysio Quality biedt professionele sportrevalidatie en begeleiding na een :

 • liesblessure (verrekkingen en scheuren)
 • kuitblessure (overbelasting of scheuren)
 • enkelblessure (verzwikking of bandletsel of luxaties)
 • knieblessure (kniedistorsie, meniscusletsel en bandletsel, zoals voorste kruisbandrupturen)
 • schouderblessure (zoals geïrriteerde pezen of peesrupturen, sleutelbeen of bovenarm breuken)
 • tenniselleboog (pijn aan de buitenzijde van de elleboog)
 • hamstring blessure (scheur of verrekking)
 • buikspier blessure (scheur of verrekking)

 

Benadering van de gehele bewegingsketen

 

kinetische keten

De kinetische keten ( Kibler )

 

Een van de hoofdkenmerken van sportrevalidatie is de benadering van de gehele bewegingsketen van de sporter. Het optimaal functioneren van de bewegingsketen zorgt voor een efficiënte energie-overdracht tussen de verschillende schakels. De kinetische keten maakt sommatie en overdracht van krachten mogelijk van de benen naar de hand. Er is berekend dat meer dan 50% van de totale kinetische energie van de totale kracht ontstaat door de koppeling van het been – heup – romp.  Deze koppeling kan worden gezien als de krachtgenerator van de kinetische keten.

 

 

 

De schouder is te zien als trechter en krachtregelaar. De arm, elleboog en pols werken als een krachtafgifte mechanisme. Dysfunctie van een link in het proximale (begin)deel van de ketting zal leiden tot een hogere vraag naar de meer distaal (verder) gelegen segmenten. Alleen verbetering van het functionele vermogen van deze distale segmenten resulteren in hetzelfde energieniveau
aan het einde van de kinetische keten. Dit heet het ‘inhaal’ fenomeen. Hieruit blijkt dat de meer distale delen van de kinetische ketting (schouder, elleboog en pols) gevoeliger zijn voor overbelasting en letsel dan de proximale delen.

 

Speciale benadering bij kraakbeen- en peesrevalidatie

 

De opbouw van de revalidatie na kraakbeenletsel of peesletsel vraagt om een speciale aanpak.  De trajecten vergen veel inzet en de duur van de revalidatie is over het algemeen langer. Om de kans op een betere uitkomst te vergroten, verloopt de opbouw geleidelijker. Volledig herstel na kraakbeenletsel of peesletsel is niet vanzelfsprekend.

 

Vliegwieltraining als revalidatiemiddel voor een goed herstel

 

Fysio Quality beschikt over isoinertial training ofwel vliegwieltraining. Deze vorm van training onderscheidt zich ten opzichte van conventionele krachttraining. Het zorgt voor een intensievere belasting. Met name de excentrische overload is niet vergelijkbaar met andere vormen van training. Doordat de belasting zowel op de heen- als op de terugbeweging zwaar is, wordt het lichaam intenser belast. Deze relatief onbekende vorm van revalidatie zorgt voor een snellere toename in kracht en spieromvang van de spier (Walker et al 2016).

 

Revalidatie na reconstructie voorste kruisband

– koning van de sportblessures-

 

De revalidatie na een vkb-operatie (voorste kruisband reconstructie of achterste kruisband reconstructie) met als doel sport- en/of werkhervatting is een vak apart. Dit heeft onder andere te maken met de duur van de revalidatie. Het hersteltraject wordt post operatief verdeeld in vijf fasen. Elke fase heeft andere doelen en elementen die getraind moeten worden om door te kunnen naar de volgende fase.

Fase 1 : Herstel van de operatie

Fase 2 : Kracht en neuromusculaire controle

Fase 3 : Rennen, behendigheid en landen

Fase 4 : Return to sport

Fase 5 : Preventie van recidief blessure

 

De duur van de revalidatie varieert van zes maanden tot een jaar.

 

In een aantal gevallen is er ook begeleiding voor de operatie (pre-operatief). De gedachte hiervoor is : better in, better out.

Daarnaast is het mogelijk om te revalideren zonder operatie.

 

Begeleiding van sporttalent

 

Als jonge sporttalenten zich ontwikkelen, is het belang van preventie extra groot. De trainingsintensiteit en trainingsomvang nemen vaak fors toe. Daarnaast verandert het lichaam sterk vanwege de training en omdat je ouder wordt en dus groeit. Ook de balans tussen school en sport kan onder druk komen te staan. Het belang om te presteren stijgt. Dit zorgt ervoor dat de kans op sportblessures stijgt. In veel gevallen kunnen simpele maatregelen de sporter helpen bij de weg naar de top. De wil om te trainen en om de beste te worden, kunnen zo groot zijn dat dit ervoor zorgt dat blessure’s genegeerd worden tot het echt niet meer gaat. Hulp van de sportfysiotherapeut geeft weer vertrouwen zodat er op een verstandigere manier getraind kan worden.

Sportfysiotherapie en Topsportbegeleiding

 

De revalidatie en begeleiding kan op diverse locaties plaatsvinden. Zo kan een laatste behandeling voor een belangrijk toernooi in het buitenland nog vlak voor de  wedstrijd plaatsvinden.

 

Hieronder een aantal topsporters met wie wij gewerkt hebben:

TOPSPORTERS

 

 • Pieter van den Hoogenband (Olympisch zwemkampioen)
 • Marianne Timmer (Olympisch schaatskampioen)
 • Mark Huizinga (Olympisch judokampioen)
 • Jeremain Lens (Nederlands voetbalelftal)
 • Urby Emanuelson (Nederlands voetbalelftal)
 • Ryan Babel (Nederlands voetbalelftal)
 • Eljero Elia (Nederlands voetbalelftal)
 • Kenneth Vermeer (Nederlands voetbalelftal)
 • Quincy Owusu-Abeyie (Ghanees voetbalelftal)
 • Nordin Amrabat (Marokkaans voetbalelftal)
 • Jetze Plat (Paralympisch goud, vice wereldkampioen handbiken, tweevoudig Europees kampioen & wereldkampioen triathlon)
 • Henk Grol (tweevoudig Olympisch brons, Europees judokampioen, Europees Olympisch kampioen)
 • Dex Elmont (Europees judokampioen)
 • Guillaume Elmont (Wereldkampioen judo)
 • Noël van ’t End (Wereldkampioen judo)
 • Edith Bosch (Wereldkampioen, Europees kampioen en zilver en Olympisch brons judo)
 • Kim Polling (Europees kampioen judo, Europees Olympisch kampioen)
 • Marhinde Verkerk (Wereldkampioen judo en Europees Olympisch kampioen)
 • Anicka van Emden (Olympisch brons judo)
 • Theo Meijer (Olympisch brons judo, Europees kampioen)
 • Elisabeth Willeboordse (Europees kampioen en Olympisch brons judo)
 • Sanne van Dijke (Europees kampioen judo, Olympisch brons judo)
 • Eelco van der Geest (Europees kampioen judo)
 • Neal van de Kamer (vijfvoudig nederlands kampioen judo en tweevoudig nederlands kampioen sambo)
 • Hinkelien Schreuder (Olympisch goud en zilver zwemmen)
 • Klaas Erik Zwering (Europees kampioen, Olympisch zilver zwemmen)
 • Dennis Bekkers (Europees kampioen taekwondo)
 • Reshmie Oogink (negenvoudig Nederlands kampioen taekwondo)
 • Ferry Greevink (Wereldkampioen, Europees kampioen taekwondo)
 • Melvin Schol (Wereldkampioen Jiu-Jitsu)
 • Jeffrey Boomhouwer (Nederlands handbalteam)
 • Samir Benghanem (Nederlands handbalteam)
 • Luc Steins (Nederlands handbalteam)

LOCAL SPORT HERO’S

 

 • Sophie Klumper (Nederlands kampioen zevenkamp outdoor & indoor atletiek)
 • Tornike Tjakadoea (brons wereldkampioenschap judo, europees kampioen -21)
 • Jorien Visser (zilver wereldkampioenschap judo, nominatie voor Amsterdams sporttalent van het jaar ’15)
 • Jos Wennekers (Europees en Wereldkampioen veteranen judo)
 • Rhian Ket (Nederlands kampioen schaatsen 1500m)
 • Robert Schilder (voetbal prof FC Twente, NAC, Ajax)
 • Alexander Ket (Europees kampioen veteranen hockey)
 • Onyema Adigida (Europees kampioen -20 op 200m atletiek)
 • Ilse Huiskens (Nederlands kampioen ritmisch gymnastiek)
 • Manon van der Ploeg (Nederlands kampioen gymnastiek)
 • Koen Walet (Nederlands kampioen schermen)

 

Diederick van Groenewoud en Tornike Tjakadoea

Road to Parijs

 

Omdat de olympische spelen van Tokio een jaar later plaatsvonden dan gepland vanwege de pandemie is het olympisch traject richting Parijs korter dan gebruikelijk. Een aantal atleten zijn gestopt, maar er zijn veel atleten die doorgaan naar Parijs om hun droom te realiseren. Er komt nu ook een nieuwe generatie topsporters in beeld. Laten we hopen dat er een oplossing komt voor de pandemie. Zodat de sporters ook weer competitie bedrijven en nieuwe groeiprocessen doormaken.

Daniel Abraham. Foto: Mathilde Dusol

Wil jij terugkomen op je oude niveau? Of beter?!