Dry needling

Behandeling van triggerpoints

 

Dry needling is een behandeling die uitgevoerd wordt door een hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De behandeling vindt plaats met een acupunctuurnaald. Met het prikken worden geen stoffen het lichaam ingespoten, zoals een arts dit doet. Door het prikken in een spier zal de doorbloeding toenemen en de spierspanning direct afnemen. De punten die aangeprikt worden, heten ‘myofasciale triggerpoints’. Deze triggerpoints voelen harder aan en geven bij lokale druk pijn en soms ook uitstralende pijn (referred pain). De punten zijn goed gedocumenteerd door Travell & Simons. Triggerpoints kunnen klachten veroorzaken waardoor een spier pijnlijk en stijver kan zijn en mogelijk in kracht verminderd is. Dry needling is een vorm van triggerpoint therapie.

Dry Needling Amstelveen

De twitch, ontlading

 

Er zijn verschillende manieren om triggerpoints te behandelen. Bij het deactiveren van de myofasciale triggerpoints door dry needling kan de spier tijdens het prikken zich aanspannen. Dit voelt als een kramp en noemt men een twitch. Hierna neemt de spierspanning af. De meeste mensen voelen direct een toename van de bewegingsvrijheid. Op basis van ervaring kan vastgesteld worden dat dry needling bij diepe triggerpoints en triggerpoints die reeds zeer lang bestaan de beste methode is om toe te passen. Na de behandeling kan er naast een beurs gevoel een lokale of algehele vermoeidheid optreden. In sommige gevallen ontstaat een blauwe plek. Deze reacties zijn per individu verschillend, maar herstellen meestal binnen 48 uur.

 

Verschil met acupunctuur

 

De behandeling met dry needling onderscheidt zich duidelijk van een acupunctuurbehandeling. Met dry needling wordt in tegenstelling tot acupunctuur met een naald gewerkt. Daarnaast verblijft de naald met dry needling slechts kort in de spier. De behandeling is gericht op de spieren. De twitch die meestal meerdere keren ervaren wordt is kenmerkend voor dry needling. Afhankelijk van de hoeveelheid betrokken spieren die bijdragen aan de klachten, de duur van de klachten en de reactie op de prik bepaalt het aantal prikken.

Dry needling Amstelveen

 

Bij Fysio Quality in Amstelveen zal dry needling (indien geïndiceerd) altijd een onderdeel van de totale behandeling zijn. Triggerpoints zijn vaak het gevolg van factoren zoals ‘een verkeerde houding’, ‘eenzijdig bewegen’, ‘verkeerd bewegen’, ‘te weinig bewegen’, ‘stress’ enz. Voor een behandeling met dry needling brengen wij geen extra kosten in rekening. Fysio Quality is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dry Needling.

 

Specifieke indicatie voor dry needling

 

  • spierspanningshoofdpijn
  • kaakpijn
  • nekpijn
  • schouderpijn
  • bilpijn
  • hamstringpijn
  • liespijn
  • hielpijn
Dry Needling Amstelveen

Wil jij terugkomen op je oude niveau? Of beter?!